2 nähtust interneti varasemast ajaloost

 

Kirjelda ajaveebiartiklis kaht erinevat nähtust (tehnoloogiat, praktikat, kommet jne) Interneti varasemast ajaloost (enne veebi tulekut ehk aastat 1991) - üht, mis võiks tänasele netikasutajale ikka veel tuttav olla (s.t. tuleb sealtmaalt tänasesse välja) ja teist, mis on tänaseks juba täiesti kadunud (kas asendunud uuemate tehnoloogiatega/tavadega või muul põhjusel välja surnud).


Tuleb arenenud kujul tänapäeva välja: Kaugekõnede valimine ehk kõned välismaale


Vanasti ei olnud Eestist välja helistamine sugugi mitte nii lihtne ja iseenesest mõistetav kui tänapäeval, kuid seda siiski tehti. Esiteks puudus paljudes kodudes telefon ja isegi kui oli, sai sellega helistada vaid Eesti piires. Kui oli aga vajadus helistada kaugemale, pidi tellima spetsiaalse kaugekõne. Kui telefon oli olemas sai selle endale kaugejaama helistamise teel ka tellida. Ootamine võis olla aga tundide pikkune. Kui kodus telefoni polnud tuli minna postkontorisse kohale, tellida seal see kõne, maksta, oodata ja lõpuks helistada. Tänapäeva noored enam ei tea, et helistamine võis nii tülikas olla, sest tehnoloogia on tohutult arenenud. Enam ei pea välismaale kõne tellima, sest helistada saab samamoodi nagu eesti piireski.


Välja surnud: Telegrammi saatmine


Vanasti saadeti sõnumite ja e-mailide asemel telegramme. Saatmine käis üsna kiirelt. Tuli helistada ja dikteerida oma sõnum ning juba samal päeval viidi see sõnumi paberi peal adressaadile. Võiks arvata, et tänapäeval on nende saatmine välja surnud, kuid nii see pole. Näiteks Venemaal saab endiselt telegramme saata ja lausa mitmel viisil. Esiteks läbi Venemaa Posti. Tuleb minna postkontorisse, kirjutada telegrammi tekst. Kirjavahemärkide asemel kasutatakse lühendeid ("pt", "zpt", "jumped"). Kodust lahkumata saab saata telefoni teel, kasutades ettevõtte Rostelecomi Peterburi filiaali teenust "Telegramm krediidi". Selleks peab helistama ja dikteerima vastuvõtja aadress ning sõnumi tekst operaatorile. Kolmas variant on saata interneti kaudu. Ettevõtte leidmiseks peab kasutama otsingumootorit „Telegramm Interneti kaudu“ ja valima sobiva maksu- ja makseviisiga ettevõte. Üldislet sõltub telegrammi maksumus pikkusest.




Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nuhkvara

Jakob Nielseni kasutatavuse komponendid

Eesti infoühiskonna arengukava 2020 visioonid