"The Case for Copyright Reformning" hinnang 2. peatükis toodud lahendustele

 

Loe läpi vähemalt 2. peatükk (lühikokkuvõte ettepanekutest; soovitav on aga kogu teos läbi lugeda) Rick Falkvinge ja Christian Engströmi raamatust The Case for Copyright Reformning hinda pakutavaid lahendusi ajaveebiartiklis.



Tänu tehnoloogia arengule on kultuuri nautimine ja jagamine lihtsam kui kunagi varem. Sellest tulenevalt on aga autoriõiguse seadusandlus autori seisukohalt liikunud vastupidises suunas, muutes tasu saamise kultuuri loomise eest järjest keerulisemaks.

Raamatu “The Case of Copyright Reform” puhul olen väga nõus ideega säilitada autoriõigused ärilistel eesmärkidel ning vabastada kõik mittekaubanduslik kopeerimine ja kasutamine. Samuti pooldan selgete erandite ja piirangute kehtestamist, et oleks võimalus luua näiteks remikse ja paroodiaid, kasutades olemasolevate teoste osi uuesti. 

Küll aga ei nõustu ma, et praeguse patendi pikkuse, autori eluaeg + 70 aastat, peaks muutma 20-ks aastaks. Kui inimene annab välja teose, peaks patent kestma kindlasti ta surmani, et ta välja teenitud tasu saaks.

Antud hetkel ei kaitse autoriõigused mitte autorit, vaid hoopis korporatsioonide monopoolseid huvisid. Muutused peaks sisse viima võimalikult kiirelt, sest täna kannatavad nii autorid kui ka tarbijad.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nuhkvara

Jakob Nielseni kasutatavuse komponendid

Eesti infoühiskonna arengukava 2020 visioonid