IT prof Eestis 2020

 

Selge on see, et prof on väga subjektiivne mõiste ja kas kedagi nimetada profiks või mitte, sõltub suuresti juba otsustaja põhimõtetest ja nägemusest. Siiski on tänapäeval aga kogum omadusi, mille täitumise korral kedagi profiks liigitatakse. 

Alustuseks näiteks kutsesertifikaadid. Nende põhjal on kõige lihtsam ja kindlam kellegi pädevust ja taset hinnata. Loomulikult on hulk inimesi, kes on teadmised omandanud iseseisvalt ja on ehk osavamad, kui mõned ülikooli hariduse saanud inimesed. Siiski ei tundu õige kutsuda profiks inimest, kellel poile ühtegi paberit ette näidata. 

Kuna IT on ala mis areneb meeletu kiirusega, peab prof olema suuteline nende arengutega kaasas käima. See nõuab pidevat juurdeõppimist. Samuti, et tõesti prof olla, peaks teadmised olema siiski laialdased, mitte piirduma vaid ühe koolis omandatud erialaga.

Samuti peaks IT prof mõistma suurt pilti, näiteks kuidas asjad omavahel seotud on ja ehk aitama kaasa ka selle ja teiste seotud valdkondade arengule.

Usun, et profiks saab selles vallas vaid siis, kui olla kiire kohaneja ja omades sügavat huvi IT vastu. Väga tarku IT huvilisi on kindlasti väga palju, aga see ei näita veel professionaalsust.


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Nuhkvara

Jakob Nielseni kasutatavuse komponendid

Eesti infoühiskonna arengukava 2020 visioonid